11 juli, 2017
Butterdeig

Ja jeg vet det, man kan bare gå ned på Rema og kjøpe ferdige butterdeigplater. Men den er langt i fra så god som den du lager selv. Den er også fri for PALMEOLJE, og i tillegg smaker den dobbelt så godt:) Butterdeig kan brukes til flere retter, eks terter, paier, innbakt laks osv..

Riv det kalde smør ut på 2/3 del av deigen.
Ingredienser
Deigen
- 250 gram mel
- 40 gram smør
- 1 ts sitronsaft
- 1-2 dl vann
- 1 knivspiss salt
Smør til folde-lag
- 200 gram smør (kaldt )
Rør alt fort sammen til en deig, den skal ikke eltes så mye, bare slik at melet er fri for klumper. Deigen skal være våt, da den under folding vil bli mer tørr. La deigen stå i kjøleskapet i ca 15 min.
Hell deigen ut på et mel-dekket bord.

Fold den del uten smør over den del med smør, og fold en gang til til du har en firkant.
Rull ut deigen til den er 3 ganger så lang som den er bred ( 15 x 45 ), og riv det kalde smøret ut på 2/3 delen av deigen. Fold den delen uten smør over smøret, fold engang til så du har en firkant. Hvis deigen kleber mye, ha mel på. Hvis smøret kommer ut, ta mel på og legg den i kjøleskapet i 10-15 min.

ferdig pakket firkant på ca 15 x 15
Rull deigen ut igjen til den er 3 x så lang som bred, og fold igjen.

Rull deigen ut igjen til den er ca 15 x 45 cm
Deigen skal foldes i alt 3 ganger. Dette gir så 27 lag med smør.
Oppbevar den ferdig foldede deigen i en boks til du skal bruke den.
Deigen kan holde seg 2 dager i kjøleskap og 3 mnd i fryseren.